top of page

Fruit voor zowel de cliënten als werknemers: alle voordelen op een rijtje!

Ken je dat? Je zit in een ruimte waar iets lekkers op tafel staat, in zo’n kommetje of in een pot, waar je gewoon van mag pakken. Vaak gevuld met iets lekkers, zoals pepernoten, drop en noem maar op. ..Of dat moment waarop je na een lange werkdag op de bank ploft, Netflix aanzet en er een zak of bak chips bij pakt. Lekker hé! En dan, voor je het weet, heb je ineens die kom, pot, schaal of zak half – of helemaal – leeggegeten. Zonder dat je je hier helemaal bewust van was..

Misschien heb je er enorm van genoten, maar ik kan mij goed voorstellen dat je er ook wel eens van gebaald hebt. Het is iets dat automatisch gaat, waarbij je automatisch eet, gewoon omdat het er is en het letterlijk binnen handbereik ligt. Zo werkt dit bij ongezonde dingen, maar ik heb goed nieuws voor je: zo werkt het namelijk ook met gezonde dingen!

En dus kozen wij ervoor om eens een schaal fruit neer te zetten in onze werkruimte en de ruimte waarin we met onze cliënten dagelijks samenkomen. Het werkte als een tierelier, meteen al vanaf dag één! Inmiddels staat het er nu een paar weken en wat wij merken is dat wijzelf dagelijks meer fruit eten en dat ook de cliënten – zelfs de cliënten die niet gek zijn op fruit – toch bijna allemaal, elke keer dat ze aanwezig zijn bij WijUniek, een stuk fruit pakken.


In deze blog lees je onder andere een aantal uitkomsten naar aanleiding van onze ervaring met het bieden van fruit aan cliënten en werknemers van JijUniek, aangevuld met wat informatie die wij ingewonnen hebben. Zo lees je onder andere waarom fruit gezond is, waarom het belangrijk is om fruit aan te bieden aan cliënten, over de voordelen voor de werknemers en cliënten én de voordelen voor de werkgever.



Waarom is fruit gezond?

Fruit is gezond, omdat het weinig calorieën en veel voedingsstoffen bevat. In fruit zitten vitaminen, mineralen en voedingsvezels, zoals vitamine C en kalium. Zo is vitamine C bijvoorbeeld goed voor het in stand houden van de weerstand en zorgt kalium voor een normale, gezonde bloeddruk.

Het eten van fruit hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten en een lager risico op diabetes (type II), darm- en longkanker. Het is onduidelijk hoe dit precies kan, hoogstwaarschijnlijk gaat het om een combinatie van verschillende stoffen. Dit maakt dan ook dat een vitaminepil het eten van fruit niet kan vervangen.

Fruit eten zorgt voor een vol gevoel, dit komt doordat er in fruit veel water en vezels zitten. Een mooi voordeel, want hierdoor zul je minder andere (ongezonde) producteneten!

Het is trouwens gezonder om fruit te eten, dan fruitsappen te drinken. In die sappen zit vaak veel suiker, evenveel als in frisdrank, en bevatten veel minder voedingsstoffen en vezels.

Waarom is het belangrijk om als organisatie fruit aan te bieden aan cliënten?

Als antwoord op deze vraag zijn er verschillende redenen te beschrijven. Allereerst is fruit natuurlijk erg gezond, vanwege alle vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die ons lichaam – en dus ook hun lichaam – nodig heeft, dit is al uitgelegd. Als wij zelf kijken naar onze cliënten dan zien wij dat zij zelf meestal niet de intrinsieke motivatie hebben om fruit te kopen wanneer zij in de winkel staan. Hun voorkeur gaat uit naar andere, ongezonde, voedingsmiddelen, zoals chips, chocola en snoep. Dit komtvoornamelijk doordat zij dit lekkerder vinden en het daarom niet eens in hun op komt om fruit te kopen. Sterker nog, de meeste cliënten vinden fruit sowieso al niet super.


Daar komt dan nog bij dat fruit duur kan zijn. Dat geldt voor alle mensen, maar als je kijkt naar hun besteedbaar inkomen dan ligt dit vaak lager dan het besteedbaar inkomen van de gemiddelde Nederlander. Hoe mooi – en vooral belangrijk! – is het dan, dat je als organisatie (gratis) fruit – en eventueel ook andere gezonde voeding – biedt aan je cliënten!

Doordat jij als organisatie de keuze al maakt voor hen, hoeven zij die keuze niet meer in de supermarkt te maken, waar tal van andere producten hen al lokken. Ze zijn het geld uit hun eigen portemonnee er niet aan kwijt, waardoor het gratis wordt, en het begrip ‘gratis’ is ook voor hen aantrekkelijk. Nou blijft het punt natuurlijk nog dat als ze fruit al niet super vinden, ze het wellicht niet uitzichzelf zullen pakken. Cliënten hebben – en blijven het nodig houden – dat je hen stimuleert en motiveert tot het eten van gezonde producten. Dit is en blijft, ons inziens, dan ook een taak van de zorgaanbieder. Je zult trouwens merken dat als cliënten na hun werk of dagbesteding op de groep komen, ze wat trek zullen hebben. Als er dan gratis fruit voor hen binnen handbereik ligt, zullen ze die keuze al sneller zelf maken en/of is een kleine hint al voldoende om hen te bewegen tot het eten van fruit!

Waarom fruit op de werkvloer belangrijk is

Fruit is gezond! Als jij als werkgever fruit aanbiedt aan je werknemers en cliënten of klanten, dan laat je zien dat je hun gezondheid en welzijn belangrijk vindt. Je draagt een steentje bij aan hun gezonde leefstijl en laat ermee merken dat jij als werkgever in hen investeert.

Een mooie bijkomstigheid is dat het netwerk – in de breedste zin van het woord, dus samenwerkingspartners, maar ook betrokkenen van de cliënten – het ook ziet staan, wat er zeker voor zal zorgen dat ze dit zien als iets positiefs van jou als bedrijf of organisatie.

5 voordelen van fruit op het werk, voor werknemers en cliënten

  • Fruit op de werkvloer is voor de cliënt en/of werknemer gratis! Fruit kan prijzig zijn, wat het voor sommige cliënten en werknemers lastiger maakt om zelf (voldoende) fruit te kopen;

  • Cliënten en werknemers snacken en snoepen gezonder met fruit;

  • Fruit is goed voor de lijn, omdat het weinig calorieën bevat en veel water en voedingsvezels;

  • Cliënten en werknemers krijgen een fit en gezond gevoel door het eten van fruit;

  • Cliënten en werknemers worden gestimuleerd tot het volgen van een gezonde leefstijl, wat allerlei voordelen als gevolg heeft.

5 voordelen van fruit op het werk voor de werkgever

  • Je laat als werkgever zien dat je je inzet voor het welzijn van de werknemers;

  • Fruit op de werkvloer wordt gezien als een waardering door de werkgever, wat vervolgens een hogere arbeidstevredenheidteweegbrengt;

  • Het verbetert het imago en de reputatie van je organisatie. Je straalt hiermee als organisatie uit dat je een gezonde organisatie bent, of dat je je hier in ieder geval voor in wil zetten. Daarnaast past het aanbieden van vers fruit bij verantwoord maatschappelijk ondernemen;

  • Je levert een bijdrage aan het verhogen van de weerstand bij medewerkers en cliënten, doordat ze door middel van het eten van fruit veel vitaminen binnenkrijgen. Als je medewerkers en cliënt een goede weerstand hebben, dan zal dit positief bijdragen aan minder ziekteverzuim;

  • Een groot pluspunt voor de werkgever is dat fruit op het werk fiscaal onbelast is! Het is fiscaal aantrekkelijk, doordat het onder de nihilwaardering valt. Hierdoor heeft het geen invloed op het percentage vrije ruimte van de totale fiscale loonsom van een bedrijf of organisatie.


Bestel gemakkelijk en vers!

Wij bestelden het fruit bij Thuisfruit wat trouwens echt een goeie is voor bij jou op het werk of bij je thuis. Je bestelt het fruit in een hoeveelheid naar wens, via de website, en op een afgesproken moment komen ze het bij je langsbrengen. Wijzelf vinden de prijs heel netjes, het fruit ziet er vers uit en smaakt ook nog eens heerlijk! Op dit moment bezorgd Thuisfruit het fruit alleen in Kampen, IJsselmuiden, Hasselt, Genemuiden, Zwolle, Hattem, Zalk, Dronten en Swifterbant. Woon of werk je ergens anders? Google dan even, want er is vast ook een soortgelijk bedrijf bij jou in de buurt te vinden die hetzelfde biedt!

Tips rondom het eten van fruit

  • Eet fruit in plaats van het drinken van fruitsappen;

  • Eet minimaal twee stukken fruit op een dag, in totaal ongeveer 200 gram per dag;

  • Eet verschillende soorten fruit, zodat je de verschillende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt;

  • Was fruit altijd grondig, om vuil en stof te verwijderen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je naar aanleiding van het lezen van deze blog vragen of opmerkingen? Neem dan even contact met ons op!

15 weergaven0 opmerkingen
bottom of page